Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому преподобному Феодору Студиту (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Светолучными блистании Духа Святаго освещаемь, всесветлый столп, отче, был еси, путеводя, богоглаголиве, к земли обещания богомудренно тщащияся, таинниче неизреченных Феодоре.

Всерадостно неослабными мановении к Богу исходя, прежде конца явился еси, мертвостию жизноносною одеян, преподобне, и жизнь нестареющуюся ныне приял еси достойно, отче богоносе Феодоре.

Победив страстей играния и мучителей стремления юношески, блаженне, вся укорил еси, мужество показав, Христов образ чтити научая, богоприятне, и святых воображения.

Очищенною мыслию, всемудре, богодухновенным писанием поучаяся, богатство добродетелей собрал еси и благочестия догматы, видением обогатился еси и жития светлостию, возсияв обоюду, преподобне.

Богородичен: Слова Божия воплощенна родила еси, Иже прежде безплотнаго, богомужно в мире пожившаго преестественно, Всенепорочная Богородице Дево. Тем Тя вси почитаем, по Бозе Предстательницу нашу.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей в начале небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят, паче Тебе, Едине Человеколюбче.

Вжиляемь Христовым, всеблаженне, всеоружием, язв болезни претерпел еси, ураняемь люте и в темнице заключаемь, яко общник страстей и Царствия был еси.

Богопокрываемь яве и Того ревностию разжигаемь, скверная учения беззаконных разрушил еси твоими учении, всемудре, благодатию бо от Бога, отче, обогатився достойно.

В видении делателен, в деянии богослов был еси нам, богоглаголиве, постник учителен, священномученик славен, Православия столп, Церкве утверждение.

Богородичен: Соприсносущное Отцу и Духу Бог Слово обновити восхотев родоначальника, по Ипостаси того из Тебе, Чистая, прият, святейшу всех Тя, Богомати, обрет.

Седален, глас 3.

Божественными догматы обогатився, веру соблюл еси православия, предбедствовав за ню, Феодоре, в заточениих пострадав и биениих, в темницах претерпев озлобления, отче преподобне, Христа Бога моли даровати нам велию милость.

Богородичен: Божественная скиния была еси Слова, едина Пречистая Девомати, чистотою ангелы превозшедшая, паче всех мене персть бывша, осквернена плотскими прегрешеньми, очисти молитв Твоих божественными водами, подающи, Чистая, велию милость.

Крестобогородичен: Нескверная Агница, Слова нетленная Девомати, на Кресте зрящи повешена из Нея безболезненно Прозябшаго, матеролепно рыдающи, вопияше: увы Мне, Чадо Мое, како страждеши волею, хотя избавити от страстей безчестия человека?

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Дар Божий дался еси миру тезоименит, богатыми дарми сияющ, яко источник имеяй истинно озарений сущих, блаженне Феодоре. Тем учителем, постником и свидетелем сликовствовати множеству сподобился еси.

О, твердаго и крепкаго твоего противления! Имже мучителей свирепство попрал еси, егоже ради явственно ты паче ума благоначальства конечное блаженство постигл еси, богомудре, со безтелесными поя: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Глагол Божий в тебе явственнейше вселься, догматов, премудре Феодоре, реки точит обильно: теми же ныне наслаждающеся, ученицы твои, богодухновенне, благодарно вопием гласы немолчными: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Богородичен: Всего в Тебе обновляет человека, весь всему, Всечистая, соединяемь, Иже, Отеческих недр не отступль, и в Твое чрево вселитися изволи, богатством благоутробия вольно обнищав и обогатив мир Божеством.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Ум, и душу, и тело словом очистив, храм всечестен Бога всех был еси, жив же и одушевлен, благовония жертву, всего себе Христу принося, отче, иерей и жертва быв.

Осияемь, блаженне, зарею Духа, всем возблистал еси богословным языком Троичный Свет пречистый, воплощения же еже паче ума Божия Слова неизреченное, отче, таинство.

Разумно со ангелы ныне водворяяся, Христа моли страстей и бед избавити блажащия и чтущия всечестную и божественную память страданий твоих, богоносе Феодоре.

Богородичен: Неизглаголанным, Дево, образом Сын Божий, в Тя вселився, Человек бывает, прежде век из Отца возсиявый, человека от тли избавляет и к жизни и нетлению возведе, яко един Благоутробен.

Песнь 6.

Ирмос:

Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Целомудренно твою жизнь, священноглагольниче, совершил еси, правдою же украсився, мужеством и мудростию, краснейшую колесницу добродетелей сочетал еси себе, всеблаженне преподобне.

Благоухают благолепно догматов божественная словеса твоя и из глубины злых ересей вся возводят, всемудре, православия к превышней крайности.

Возсия тебе свет, и сего, отче, сопруг веселие ныне светлое яве: яко финикс, бо процвел еси, всеблаженне Феодоре, и, яко кедр, умножился еси, досточудне.

Богородичен: Да избавимся от лютых прегрешений мольбами Твоими, Богородительнице Чистая, и да улучим, Пресвятая, Божественнаго осияния из Тебе неизреченно воплощеннаго Сына Божия.

Кондак, глас 2.

Постническое и равноангельное житие твое страдальческими уяснил еси подвиги и ангелом совсельник, богоблаженне, явился еси, Феодоре. С ними Христу Богу моляся не престай о всех нас.

Икос:

Постников светлую доброту, Церкве Христовы утверждение, ныне Феодора восхвалим: новый бо столп огнен явися, попаляя главы еретичествующих, верных же просвещая души к вере правей, в Божественный град, вышний Иерусалим, якоже другаго Израиля, вводя. К немуже согласно возопием: всеблаженне отче, не забуди, Христу моляся непрестанно о всех нас.

Песнь 7.

Ирмос:

Божия снизхождения огонь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице, ликующе пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Видев Провидец твоего разума чистоту, словесных тя овец пастыря, отче, предлагает, Емуже ныне, всеблаженне, зовеши, Феодоре, веселяся: благословен Бог отец наших.

Божественному подобию образа, треблаженне, вочеловечения Христова, покланяяся, пребываеши, богоборцем противляяся даже до крове и поя, Феодоре: благословен Бог отец наших.

Слово твое солию услаждено явися, всебогате, и житие твое, отче, просвещено зарею Духа, Имже ныне блистаяся, вопиеши, радуяся: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Се ныне исполнися Давида божественнаго божественное проречение: молятся истинно Твоему лицу, Богородительнице Чистая, имущии богатство благодати ныне, благословяще Бога отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Прогнаны показал еси, богоносе Феодоре, обретатели злочестивых ересей, уча пречистый чтити образ Христов, покланятися же и честно почитати богомудренно и пети Владыце: священницы, благословите, людие, превозносите Его во веки.

Во всем житии твоем, богоглаголиве Феодоре, православия путевождь был еси, светильник светлейший, боговидный учитель, образ монахов и известен законописец, научая воспевати: священницы, благословите Владыку Христа и превозносите Его во веки.

На земли подвизался еси благочестия защитник и неправды нелживый обличитель, всеблаженне, быв, яко дар Божий, и на небесех правды венчался еси венцы, течение совершил еси и веру соблюл еси, превознося Христа во веки.

Смыслом ум украсил еси, целомудрием желание, яростное же мужеством препоясал еси, Феодоре всемудре, правдою исправив священнолепно душевныя твоя силы, согласно воспевая: дети, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите Его во веки.

Богородичен: Благословенная Пречистая, души моея струпы и греха язвы очисти: Бога бо рождшая, сущаго над всеми, Отроковице Чистая, из девственныя неискусобрачныя утробы. Егоже благословит вся тварь и превозносит во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Ужасеся о сем небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски, и чрево Твое бысть пространнейшее небес. Тем Тя, Богородицу, ангелов и человек чиноначалия величают.

Теченьми твоих слез, яко постник, и источники кровей, яко свидетель Христов, просветився, сияеши обоюду светло, правдою, преподобне, одеян, яко священник, в божественных жительствуеши лицех, ныне просвещаемь в неходных, треблаженне.

Чисте твое житие прешед, во святых святая селениих ныне живеши, венец благолепия прием и царства одеяние великолепное же и священное, в нихже ныне, озаряемь, предстоиши невестнику, наслаждаяся обожения.

Видети сподобился еси благих источник, богоносе Феодоре, яко прошед житие божественнейшее истинно, от мирскаго свойства житием чистым ум свободив, яко свидетель и страстоносец был еси, священне.

Глагол твоих вещание, дарование Божие, нам всеслышан бысть, всехвальне, яко гром, вселенныя в концех, и, якоже реки, истекают твоих учений списания. Тем тя богослова и богоглагольника достойно именуем.

Богородичен: Явилася еси, о Дево Мати Божия, паче естества рождши в телеси благое Слово, Егоже Отец от сердца Своего отрыгну прежде всех век яко Благ, Егоже ныне и телес превышша разумеваем, аще и в тело облечеся.

Светилен:

Яко столп одушевлен, явился еси догматов православия благочестно, обличив иконоборцов прелесть, тем и, страданием совершив исповедание, Феодоре, прославился еси.

Богородичен: Вси вернии Ходатаицу Тя к Рождшемуся из Тебе ныне предлагают, Всечистая, мы же множае, иже сраспинаемии Тому. Тем не престай, Дево, за ны молитися.