Русская Православная Церковь. Святцы

Канон святому преподобному Илариону Новому, игумену Пеликитскому (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть, препрославленный Господь, славно бо прославися.

Сострадателен, и кроток быв, отче, и цел, и тих яко воистинну духом, сострадания божественнаго мя ходатайством твоим, Иларионе, сподоби, яко да воспою тя ныне, в тишине сердца моего.

Очистився, отче, от детства и взем крест твой, Господеви последовал еси, страсти телесныя воздержанием же и частыми молитвами увядил еси и безстрастием украшаяся.

Восприем ты Господне иго легкое, и, Того послушая оправданий, Иларионе преподобне, тяжчайшее греховное отвергл еси, всемудре, бремя, святыню пристяжав.

Богородичен: Моих прегрешений пленицы, Владычице, расторгни, Твоего Сына и Бога молящи, и мучащий мя, Приснодево, грех низложи, яко да восхвалю Тя присно, Всенепорочная, спасаемь.

Песнь 3.

Ирмос:

Процвела есть пустыня, яко крин, Господи, языческая неплодящая церковь, пришествием Твоим, в нейже утвердися мое сердце.

Житие твое, яко солнце, возсия, преподобне, светлыми деянии, монашествующих лики просвети и демонскую тму отгна.

Был еси тишайш сердцем, преподобне, и смирен духом, и любве Божественныя исполнен, благоприветлив обычай имеяй всегда.

Каплями твоих слез угасил еси угли греховныя, точиши же, яко прежде конца и по конце, мудре, исцелений пучину притекающим.

Богородичен: Исцели язвы души моея, Владычице, и ума исправи движения к волям из Тебе воплощшагося Слова, молюся.

Седален:

Богу освятил еси твою, всеблаженне, жизнь, быв изряднейш священнодетель, истинно Христов, священнейше. Темже, по многих и потех, и болезнех радуяся, к невещественным преставился еси скинием и ныне источаеши нам струи врачеваний.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы, не ходатай, ни ангел, но Сам, Господи, воплощся, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Очистив твое сердце, честными восхожденьми ум вперил еси Единаго Бога зрети доброту недомысленную и отонудными светлостьми озарятися.

Сказание словес Божественных творя, разум Божественный, отче, оттуду почерпл еси, всем же предал еси благочестно, Иларионе, к тебе притекающим.

Глагол твоих сладостию сердца утиши притекающих к тебе, творя бо яже учил еси словом благоприятным, в сострадании любовь имел еси, преподобне.

Богородичен: Господь Тя Госпожу и Владычицу всех содела, Пречистая: из Твоих бо ложесн воплотися, от области вражия Свое создание избавив.

Песнь 5.

Ирмос:

Ходатай Богу и человеком был еси, Христе Боже: Тобою бо Владыко, к светоначальнику Отцу Твоему, от нощи неведения, приведение имамы.

Исткал еси себе спасения, преподобне, ризу от свойственных болезней твоих, сею одеявся, и князя тмы в студ вечный облекл еси.

Плоти сласти воздержанием, преподобне, увядил еси и благодать небесную, отче, восприял еси, Иларионе, врачевати всякия человеков недуги.

Твои к Богу непрестанно руце воздеваеме руки льстиваго, отче, благочестивыя избавиша и всякому болящему здравие подаша.

Богородичен: Крепость верных и преподобных была еси держава, Тобою бо, Чистая, всем истекоша лучшая и на земли живущии к небеси восходят.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже, мя возведи.

Умертвився, Иларионе, миру всему, ныне живеши, преставився в небесныя храмы и живоносное всегда исцелений источаеши действо.

Благозванен, кроток, незлобив, непорочен, и преподобен, и благоумилен, и тих духом был еси, отче пребогате.

Состраданием безмерным украшаемь и нищелюбия добротою чествуемь, Божий угодник ближний, Иларионе, показался еси, всеизрядне.

Яко честно твое житие и непорочно, яко предобр и красен нрав твой, яко страшна чудеса, яже совершаеши всегда, всечудне.

Богородичен: Чертог Божий нескверный, престол огнеобразный Вседержителя, Богородицу, вси роди родов, ублажаем.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть: Христос же простре Богочестивым отроком росу духовную, Сый Благословен и Препрославлен.

Оружии уязвил еси твоих подвигов безплотнаго змия и всеконечно истребил еси. Темже чудес почесть восприял еси, страсти лютейшия душ же и телес исцеляти, преподобне.

Слово твое происходит, якоже роса, отгоня зной уныния, преподобне, приходящих тебе верою, отче наш, и добродетельными твоими присно просвещая нравы духом.

Страстей самодержца ум сотворив, яве царствовал еси, яко победитель изряден, и языки иноплеменныя поборил еси, и изгубил еси, мудре, демонов страсти всепагубныя.

Не поколебаша, преподобне, твоего сердца столпа недвижимаго искушений ветры, на камени бо утвердися Господни любве, еюже укрепляемь, многим был еси божественное, отче, утверждение.

Троичен: Пою Тя, Тричисленную Лицы, Троице Пресущественная, нераздельну, неслиянну Единицу, естеством же недомысленну, Единаго Вседержителя Бога — Отче, Слове и Душе Святый.

Богородичен: Образы Тя издалеча прообразоваше благодать Духа пророческими проповедании, гору тучну святу, дверь спасительную, свиток же новейший, Чистая, и кивот Тя именующи.

Песнь 8.

Ирмос:

Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите вся дела Господня Господа.

Привременную оставив жития славу, отче, и претекающее наслаждение, славу же неотъемлему и пищу немимотекущую на небесех восприял еси, всемудре, со всеми, боящимися Господа.

Все твое, сетуя, прошел еси житие, тем блаженства сподобился еси и утешения, емуже причащаются святии, в земли кротких, радуяся, ныне, преподобне, вселился еси, яко смыслен же и разумен.

Честна твоя пред Богом явися смерть, отче священнейше: Того бо почтил еси икону и гонения претерпел еси, оскорбляемь от мучителей, преподобне, мученик в сем показуяся.

Уставил еси яве ловцев, отче, негодование и умножил еси сих ловления, иже прежде не получиша, Богу послушавшу, преподобне, молитв твоих, священнодейственне всеблаженне.

Богородичен: Скверны мя страстей и кала греховнаго, Богорадованная, отмый и дверь мне отверзи покаяния, поползшемуся, и содержно прегрешеньми, Чистая, сретающемуся, и Бога прогневающему.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощся от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная. Тем Всепетую Богородицу величаем.

Врачевания гроб твой Духа благодатию источая, изсушает страстей тучи, духи отгонит прелести и просвещает всех сердца, Иларионе преподобне, верно блажащих тя.

Яко шипок, процвел еси в цветнице пощения, яко сладковонный крин, яко яблоко благовонно, и облагоухал еси всех благочестивых души и сердца, Иларионе славне, молитвенниче о благохвалящих тя.

Сострадание имел еси, любовь, и смирение, и милостыню, и обычай прост, веру истинну и надежду, житие честно и нрав прав, Иларионе преподобне, монашествующих удобрение.

Память твоя днесь, яко солнце, возсия, благочестивых сердца светлостию болезней твоих и чудес сияньми яко воистинну просвещающи, отче, в нюже вся помяни, верно чтущия тя.

Богородичен: Глас Тебе приносим Гавриилов, радующеся: радуйся, глаголюще, место священия; радуйся, преподобных славо и всех верных спасение, Еяже ради обожихомся, Богородице Приснодево.