Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святому великомученику Артемию (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть, препрославленный Господь, славно бо прославися.

Подвигом, мучениче, добрым яко подвизався и светлыя венцы приим, Свету предстоиши, просвещаемь по причастию Невещественному, тем молим тя: просвети нас молитвами твоими.

Светлый твой, мучениче, праздник вся созва радостно на трапезу днесь, предложив страданий твоих борения, мужество и противление, имиже насыщшеся, верою тя и любовию ублажаем.

Умерщвлена на Кресте, преблаженне, Недомысленнаго плотию поразумел еси Господа, жизни Виновника, вольную возлюбил еси мертвость, юже от страданий, тем безсмертную славу получил еси.

Богородичен: Воплотився из Тебе боголепно Слово Безплотное премножеством человеколюбия, Пречистая, к страстем приближися и безстрастие человеком источи Препрославленный Господь, славно бо прославися.

Песнь 3.

Ирмос:

Процвела есть пустыня яко крин Господи, языческая неплодящая церковь, пришествием Твоим, в нейже утвердися мое сердце.

Мученическими украситися венцы, славне, желая, язвы понесл еси и растерзания горьких болезней, Божественною благодатию.

Не потрясе столпа твоего сердца, всемудре, лютейшее приложение мук, утвердися бо на Разумнем Камени неподвижнем.

На древе повешен и частыми отвсюду терзании окружаемь, твоими очесы к Могущему спасти взирал еси, достославне.

Богородичен: Воплощся хотением от кровей, Владычице, Твоих пречистых Господь, спасает человечество и множества мучеников собра.

Седален, глас 8.

Царю веков угождая, царя беззаконнаго всякий совет отразил еси, славне, и истуканным не пожерл, того ради жертву тебе самаго принесл еси пожренному Слову, пострадав крепко. Тем и чудес источаеши струи, страсти исцеляя верно приходящих к тебе, страстотерпче Артемие, моли Христа Бога грехов оставление подати чтущим любовию святую память твою. [Дважды.]

Богородичен:

Солнца облаче разумнаго, Божественнаго Света светильниче златокованный, Нескверная, Неблазная, Всенепорочная Владычице, омраченную душу мою ослеплением страстей, безстрастия зарею просвети, молюся, и оскверненное мое сердце омый потоки умиления, покаяния же слезами, и от тимения мя очисти дел моих, да любовию зову Ти: Богородице Приснодево, моли Христа Бога прегрешений оставление подати ми, Тебе бо имею надежду, раб Твой.

Крестобогородичен:

Агнца, и Пастыря и Избавителя, Агница зрящи на Кресте, восклицаше, плачущи, и горько рыдающи, вопияше: мир убо радуется, приемля Тобою избавление, утроба же Моя горит, зрящи Твое распятие, еже терпиши за милосердие милости. Долготерпеливе Господи, милости бездно и источниче неисчерпаемый, умилосердися и даруй согрешений оставление верою поющим Божественныя Страсти Твоя.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы не ходатай, ни ангел, но Сам Господи воплощся, и спасл еси всего мя человека; тем зову ти: слава силе Твоей, Господи.

Уподобився Распятому на древе волею, возвысился еси, протязаемь и суровейше стружемь, совлачаяся кожных риз умерщвления.

Болезни твоя плотския и лютых простертие неболезненный покой, мучениче, яве тебе исходатаиша, егоже ныне насыщаяся, всяку болезнь облегчаеши от душ наших.

Равноангельну бывшу тебе страданий светлостьми, рукою ангеловою посылает тебе пищу, небесный Хлеб, Жизнь наша, укрепляющую тя, мучениче достославне.

Богатыми тя украси благодать Духа даровании, всемудре, тем всяческия недуги, мучениче всечестне, отгониши, верою прибегающих ти.

Богородичен: Деву Тя по рождестве, Нескверная, нетленну Христос соблюде, благоволивый во утробе Твоей, всего мя человека восприяти, крайнею благостию.

Песнь 5.

Ирмос:

Ходатай Богу и человеком был еси, Христе Боже: Тобою бо Владыко, к светоначальнику Отцу Твоему, от нощи неведения, приведение имамы.

Свеща светозарная виден был еси Духом, Артемие, верныя просвещающи и лукавствия разгоняющи мрачных и тмы исполненных духов.

На Камени Животнем душевныя стопы водрузив, камением сгнетаемь и болезньми окружаемь, истинный страстотерпец непреклонен пребыл еси.

Ты честными вооружен Духа силами, трезубцев остроты, мучениче доблемудренне, небрегл еси, в нихже споправ жала вражия.

Богородичен: Крест и погребение, из Тебе волею нас ради Рождейся претерпев, Владычице, свидетеля крепчайша Артемия Своих страданий, яко Крепкий, соделал есть.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже мя возведи.

Агнец и заколение всецелое, мучениче, принеслся еси, Артемие, вольное распятие в наше Приимшему воззвание.

Неослабными язвами сокрушаемо тело твое, Артемие, терпеливейшее, душевное благородие соблюл еси, верою неврежденное.

Недугов нас избави, мучениче, искушений и страстей же, и скорбей, к тебе притекающия, подражателю Спасов, Артемие.

Богородичен: Обуреваемаго в пучине скорбей и потопляема нашествиями треволнений, спаси, Богородице Дево, раба Твоего.

Кондак, глас 2.

Благочестиваго и венценоснаго мученика, на враги победы вземшаго одоление, сошедшеся, достойно песньми восхвалим Артемия, превеликаго в мученицех, чудес же дателя пребогатаго, молится бо Господу о всех нас.

Икос.

Кто подвиги твоя довлеет изглаголати, страстотерпче, или болезни твоя, яже мужески претерпел еси за веру Господню, и дарования, ихже сподобился еси? Не довлеют уста человеческая поведати: мудростию бо украшен и мужеством, богатство возненавидев и достоинство привременное, воин явился еси искреннейший, моляся убо Господу о всех нас.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть: Христос же простре Богочестивым отроком росу духовную, Сый Благословен и Препрославлен.

Непобедимь смысл нерушимою души твердостию, Артемие, стяжав, вражия коварства, мучениче, упразднил еси, поя изряднейше: Сый благословен и препрославлен.

Струями кровей твоих возвышенный мук огнь угасил еси, блаженне, и росою Духа облияемь, радуяся взывал еси: Сый благословен и препрославлен.

Исцелений дарования источая, страстей разжжения угашаеши Божественною благодатию, отгоняеши же духи присещением твоим, воспевая, приснословый: Сый благословен и препрославлен.

Богородичен: Мертвым Источившаго безсмертие, Дево Всенепорочная, боголепно родила еси. Того убо моли умертвити наша страсти телесныя, Чистая, и вечныя сподобитися жизни.

Песнь 8.

Ирмос:

Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите вся дела Господня Господа.

Язвами лютыми тело твое, трезубцы же изнуряемо, претерпел еси, взираяй на воздаяние будущее, еже подает тебе зовущу, славне, всяческих Бог, Владыка же и Господь.

Кровьми твоими земля освятися, и врачевство явися тело твое многострадальное, всякий недуг, всяко озлобление и всякий демонский всегда вред отгоня от верно прибегающих к тебе.

Украшение страдальцев явился еси, яже в мире благочестномудренно отринув и паче премирная худейшим искупуя честною же, прехвальне, кровию, воспевая: благословите вся дела Господня Господа.

Богородичен: Истекшия ны горьким древа вкушением и падшия поползновением возставила еси, Пречистая, Содетеля рождши Слово Ипостасное, Чистая. Емуже вопием: благословите вся дела Господня Господа.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощься от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная, тем Всепетую Богородицу, величаем.

Видети восхотев доброты небесныя, видимыя доброты мира претекл еси, и добротвореньми страдальцев украсився, мучениче доблемудренне, добрых крайнейшее, веселяся, восприял еси.

Яко утро, яко солнце, память твоя, просвещающи верных сердца, блаженне, возсия, ты бо и Света и Дне световидный явился еси наследник, разоряяй, Артемие, мглу душ наших.

Взыграим, человецы, духовно ликовствующе, Артемия память, божественнаго мученика, поем Богу с похвалою, Чудному сущу во святых и освящающу верою Того чествующия.

Рака твоя, точащи непрестанно исцеления, верныя созывает любовию почерпати на телесное здравие и душевное истинно спасение, всеблаженне Артемие, молитвенниче о благохвалящих тя.

Богородичен: Светом мя просвети лица Твоего, Господи, уныния тмою покровеннаго, имея молящую Тя, Слове, Истинную Чистую Матерь Твою, и Ангельския силы, и преславнаго Артемия.

Светилен.

Свет в сердцы твоем возсияв, Артемие страстотерпче, горчайшия муки претерпевшу мужественно, и исцелений благодать приял еси свыше, немощныя исцеляти всегда.

Богородичен: Свет просиявый безлетно из Отца прежде веков, в лето ныне напоследок из Тебе, Дево, прозябе на спасение мира, к Немуже не остави о мире молитися.