Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святой преподобномученице Евгении Римской (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть, препрославленный Господь, славно бо прославися.

Евгение, мученице Христова, ныне ликовствующи радостно со ангельскими воинствы, яко дева непорочна и яко мученица, венценосица всебогатая, благодать даровати молися любовию воспевающим тя.

Песнопения, невесто Христова, божественнаго послушавши, к высокому вперилася еси благородию: яко бо свет возсия в сердце твое, песней Духа богословие, всяко безбожие отгоня.

Женское естество твой ум забыв, к мужеским деянием востече, вмужився благодатию, и Богу промысленне управляяся, мученице Евгение, божественнаго благородия тезоименитная.

Осиявшися светом умным, множайшия осияния сопричаститися соделала еси, богомудрая; егоже ныне поющия тя избавляющи греха, сподоби твоими мольбами, мученице Евгение всеблаженная.

Богородичен: Умерщвлени бывше знания садом, древом жизни, Чистая, к жизни, вернии, воззвахомся, из Тебе прозябшим паче смысла, Богородице, Христом Богом; Емуже со дерзновением молися спастися душам нашим.

Песнь 3.

Ирмос:

На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя, возвеселибося дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен, паче Тебе, Господи.

Якоже жертва непорочна Владыце принеслася еси мыслию совершеннейшею и богатство тлеемое отринула еси, вопиющи, всемудрая: Ты еси Бог наш, и несть свят, паче Тебе, Господи.

Всечистая, познася твоя чистота, просия страданий Твоих крепость, деяние бо восхождение видения соделала еси, вопиющи: Ты еси Бог наш, и несть свят, паче Тебе, Господи.

Целомудрия желанием одержася, соблюла еси хвалу чистоты, была еси приятна премудрости, Христу вопиющи: Ты еси Бог наш, и несть свят, паче Тебе, Господи.

Богородичен: Марию, Пречистую Богородицу, воспоим, яко Ходатаицу спасения явльшуюся, богомудрии, и вопием: несть чисты, якоже Ты, Пречистая, и несть непорочны, паче Тебе, Владычице.

Седален, глас 8.

Воздержавшися в трудех страдальческих, прославилася еси подвиги мученическими, многи приведши спасаемыя Зиждителю твоему: божественною бо любовию оставивши привременная, мужеския подвиги совершила еси, славная. Темже по кончине безконечную обрела еси жизнь, пребывающи с Женихом твоим всегда, Евгение равноангельная. Моли Христа Бога прегрешений оставление даровати чтущим любовию всечестную память твою.

Слава, и ныне: Небо мне показася днесь земля, на ней бо раждается Творец и в яслех восклоняется в Вифлееме Иудейстем. Со ангелы поют пастырие непрестанно: в вышних слава, мир в мире; видеша бо звезду, путешествующу с волхвы, скоро же текуще принести дары, злато, смирну и ливан, яко всех сущему Богу, и Царю вечному, и Зиждителю всяческих, в вертепе за милосердие рождшемуся.

Песнь 4.

Ирмос:

Пришел еси от Девы не ходатай, ни ангел, но Сам Господи воплощся, и спасл еси всего мя человека; тем зову ти: слава силе Твоей, Господи.

Пришел еси, воплотився от Девы, Вышний, Себе обручив дев составы, Тебе Единаго возлюбльшия, девственнаго Жениха знаемаго.

Рождества плотскаго совлекла еси покрывало: пакирождения же нетленную одежду, мученице всеславная, световидно облекла еси крещением.

Возсия светоносная заря сердцу твоему, лести отгонящи излиянный мрак блистанием благодати, мученице Христова Евгение, добрая дево.

Удобренно твое и красно житие просветила еси, воздержанием первее плотския страсти увядивши, последи же страданием пресветло, Евгение, сияющи.

Богородичен: Превышшая ангел была еси, Всепетая, Отча рождши совета великаго Ангела, Человека бывша за многое благоутробие, Человеколюбца.

Песнь 5.

Ирмос:

Просвещение во тме лежащих, спасение отчаянных, Христе Спасе мой, к Тебе утренюю, Царю мира, просвети мя сиянием Твоим, иного бо разве Тебе Бога не знаю.

Течение твое направляемо видя ко спасению, змий душепагубный, страстоносице, воздвизает искушения тебе различная, твою крепость разслабити покушаяся; сего же, богомудрая чистая, попрала еси.

Вся добра добрых Дателю, и Благодетелю, и Жениху душ, Христу, явилася еси, украшена в постницех воздержанием и мученическим страданием сияющи, мученице Евгение, Христова добрая дево.

Венец твоему верху наложися дарований: Божественную бо почтила еси мудрость, богатство и славу отеческую презревши, и с крепостию последовала еси возлюбленному Жениху твоему, всечестная.

Богородичен: Из Тебе Жизнь, возсиявши миру, Богородительнице, прежде смертию удержанныя воззывает к жизни присносущней причащением, верою вопиющия: иного, разве Тебе, Бога не знаем.

Песнь 6.

Ирмос:

В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже мя возведи.

Дремания твоим веждом не дала еси, дондеже сладострастие все угасила еси и чистую Зиждителю твоему тебе самую совершила еси обитель.

Египтяныни, нравом поревновавши, очерневшая делом и именем, клеветати острится честное житие твое, всечестная.

Твердую показавши светлость и врачеваний благодатию обогатившися богатством веры, черноризиц составлению бысть учительница.

Богородичен: Таинственно учахуся несказанному вси пророцы Твоему, Всечистая, Рождеству, духовно образующе и предглаголюще всем будущая.

Песнь 7.

Ирмос:

Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть: Христос же простре Богочестивым отроком росу духовную, Сый Благословен и Препрославлен.

Изъяснила еси всем богодухновенных писаний истину, женское естество омужествивши, и вся удивила еси преславно, честная, яже привела еси светлы веровавшия Христу, всебогатая.

Явственно обличила еси идольское неистовство, всехвальная, божественными твоими ученьми, и дев неизчетное множество обручивши всеми царствующему Христу светлое мученическою кровию.

Видевши житие твое светоносное, Василла славная, божественне поревновавши и Христу обручися, оставльши плотское все сладострастие, и ныне мученическия радости сподобися.

Богородичен: Пажить исцелила еси смертную, безсеменно рождши Жизнь Ипостасную, Дево Всенепорочная, Богородительнице Чистая. Тем же Тя, радующеся, источник безсмертия именуем.

Песнь 8.

Ирмос:

В пещь огненную ко отроком еврейским снизшедшаго и пламень в росу преложшаго Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

В реце юношески, во огни же терпеливно искусилася еси: противная бо естества крепко прешла еси, — Христа пойте, дела, — зовущи, — и превозносите во вся веки.

Страннолепно явлейся Христос тебе, в темнице держимей, препитавает богатно и Рождеством Своим совокупляет горним воинством тя, славословящую Его во веки.

Твой Жених благолепно венцы тя сугубыми украшает, Евгение богомудрая, и тебе чертог светел праведно, яко праведный, дает. Егоже превозносим во вся веки.

Благодать Божия, световидно облиставши тя, ныне озаряет во обителех небесных, Еяже наполнитися твоими молитвами непрестанно моли совершающим твою память, богомудрая.

Богородичен: Безсмертныя зари источник вемы Тя, Богородице, яко рождшую Слово Безсмертнаго Отца, вся смерти избавляющаго превозношающия Его во веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощься от Девы, нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная, тем Всепетую Богородицу, величаем.

Во обители всельшися небесныя, славная, ныне сладости райския сподобилася еси явственно с девами, яко мученица всеистинна и с мученицами дева всенепорочная, Евгение всеблаженная.

Желание получила еси паче ума и смысла, желаний крайнейшему предстоящи светло и светозарными лучами Начальныя Троицы, богомудрая, явственно сияющи, Евгение, добрая дево.

Свещу держащи девства неугасну, мученическим венцем украсилася еси, и ныне молящи не престай благочестно тя любовию почитающим спастися молитвами твоими, Евгение всеславная.

К Божественному ныне изшла еси прохлаждению, вседобляя, ран прошедши огнь нестерпимый и непостоянную воду искушений, мученице Евгение. Христа убо моли спасти души наша.

Богородичен: Яко руно, Всенепорочная, дождь небесный во чреве заченши, нам родила еси безсмертие дающаго, благочестно Того воспевающим и Тя, Всенепорочную Богородицу, величающим.