Русская Православная Церковь. Святцы

Канон святым мученикам 14000 младенцам, от Ирода во Вифлееме избиенным (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Пределив пучину чермную Бог, фараона погрузивый в ней, провед Моисея немокренно в пустыню и одождив манну в снедь людем Израилевым, яко силен.

Звезда возсия в Вифлееме и Едема от мрачныя разреши клятвы, и спасения день даруется родоначальником, из девственна облака просиявый Иисус, сущих во тме просвещение.

Тризнище днесь младенцев отверзеся верным за Христа и Бога, врагов обличая начала и власти и Иродов обличая мужески младоумный гнев смысленно.

Богородичен: Божественное утверждение и стена нерушима, Чистая, и мысленный мост присно, и необоримь столп, и основание, и покров, егоже ради спасаемся вси от бед — Ты еси воистинну.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждаяй гром и созидаяй дух, утверди мене, Господи, да Тя пою истинно и творю волю Твою, яко несть свят, яко Ты, Боже наш.

Девственною дверию прошед, Содетель и Бог наш плотский дом Себе созда неизглаголанно, и Младенец бысть, и во яслех восклонися.

Сверстницы, дети — страдальцы Христова воплощения, Иродово неразумное ослепиша неистовство и очи всесветлии Церкве явишася.

Богородичен: Из Тебе безотчий явися, безматерен прежде веков Господь, и зиждется преестественно, и наздание дарует сущим из Адама обожения, Дево Неискусобрачная.

Седален, глас 4.

Рождшемуся днесь от Девы младенцев воинство яко Творцу и Царю приятная приносятся заколения, предложенная Христу веры ради.

Слава, и ныне: Удивися, уведев, Ирод, царь лютый, ища яростию, противу боря рождшемуся на земли Царю, юному Христу, и, боязнию и страхом многим содержимь, посылает воинство убити с яростию дети, в Вифлееме младенствующия, купно с ними убити покушаяся Создателя, за благоутробие обнищавшаго: из девственныя бо утробы произыде, спасти хотя род наш.

Песнь 4.

Ирмос:

Услышах слух Твой и убояхся, пророк глаголаше, разумех дела Твоя, и дивихся, и возопих: слава силе Твоей, Господи .

Дева и небо, небесныя и земныя, Рождеством ходатайствовавши, паче ума примири и вражды средостение разори.

Младенец множество мученически, по Бозе всех пострадавше, почести страдания от Него приемлет: ихже ради Ирод весьма устыдеся.

Богородичен: Божественное Слово во утробе заченши, страшным Словом паче слова породила еси плотию, Всенепорочная, темже Тя, Богородицу, славим.

Песнь 5.

Ирмос:

Возсияй ми, Господи, свет повелений Твоих, яко к Тебе дух мой утренюет и поет Тя: Ты бо еси Бог наш, и к Тебе прибегаю, Царю мира.

Чувственное убо солнце облаки покрывается, Умное же и Всеневещественное, безмерным благоутробием в плоть одеявся, в вертепе днесь пеленами повивается нас ради.

Скверноубийства кровьми Ирод оскверняется: Владыку бо всех, Бога и Царя, убити покушаяся, на отроки неистовствует и свирепствует люте.

Богородичен: Зарею молитвы Твоея, Богородительнице Чистая, слепоту сердца моего озари, яко едина светильника Господа и славы солнце возсиявши Христа.

Песнь 6.

Ирмос:

Буря мя многих согрешений моих потопляет, и изнемогает дух мой; но Ты, Господи, яко милостив, сшед, возведи живот мой.

Божественное воплощения Слова совершается днесь таинство, Богородице: Тобою бо явися плотию Бог Превечный, да обожит приятие.

Рахиль, убо чад плачущи, древле провозвести за Христа младенцев, приемших безгодное заколение; тем и отрицашеся, утешитися не хотящи.

Богородичен: Божественное Рождество Твое, Всесвятая, прозябшую пресече в раи клятву и, стезю древа жизни человеком отверзши, благословение источи.

Кондак, глас 4.

Звезда волхвы посла к Рождшемуся, и Ирод неправедное воинство посла люто, убити мня во яслех яко Младенца лежаща.

Песнь 7.

Ирмос:

В пещи авраамстии отроцы персидстей, любовию благочестия паче, нежели пламенем, опаляеми, взываху: благословен еси в храме славы Твоея, Господи.

Веселится днесь Вифлеем с нами, Тя бо, Невместимаго, в вертепе приемлет, — благословен еси, — вопия, — един Бог отец наших.

Незлобива жертва и нескверная за Тя предзакалается, Божий Слове, вопиюще: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

Богородичен: Радуйся, небурное покаяния пристанище, в неже прибегающе, Богородице, зовем: благословена еси Едина, рождшая Бога отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Всяческая, Владыко, премудростию Твоею составил еси, земли же паки утвердил еси, якоже веси, дно, основанием водрузивый на водах безмерных. Тем вси вопием, воспевающе: благословите, дела Господня, непрестанно Господа.

Ангели славят власть Рождшагося, пастырие чудятся, и волсви покланяются, небеса возвещают звездою Зиждителя; с нимиже вси, воспевающе, вопием: благословите, дела Господня, Господа.

Множество неискусозлобное воинствует Владыце днесь кровию и на Ирода твердо вооружается, Тебе, Христе, рождшуся. Тем вси вопием, воспевающе: благословите, дела Господня, Господа.

Богородичен: Деву Тя, Чистая, храм, и дверь, и облак, купину неопалиму, и стамну манны, и жезл прозябший, кивот, и свещник, и скрижали завета, гору святую, из неяже камень отсечеся, пророцы Божии проповедаша.

Песнь 9.

Ирмос:

Яко сотвори Мне величия Сильный и свято имя Его, и милость Его в род и род боящимся Его.

Весь в Тебе вмещается, Иже в недрех сый Отца, и зиждется Зиждитель небесе, и истощавается мене ради, и, в пеленах повився, разрешает прегрешений пленицы.

В Раме слышася Рахили горькое рыдание, плачь же, и увы, и сокрушение: скверноубийца бо враг, на чада Вифлеемская, Ирод показася.

Богородичен: Рождеством Твоим, Дево, обожихомся, смертнии: Бога бо, Питателя всех и единославна Отцу, и раждаеши, и млеком питаеши. О, страннаго чудесе!

Светилен.

Злачную ниву младенец, богоборствуя Ирод, послав, незрелую пожа, окаянный, и, рождшагося Господа не возмог убити, всякаго срама исполняется.