Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святым мученикам Прову, Тараху и Андронику Аназарвским (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Мученическими украшени благодатьми, Венцедателю Христу на небесех любовию, мученицы, предстоите, светом озаряеми Трисолнечнаго сияния, и вся просвещаете верою вас блажащия.

В гонении нечестия явистеся, всю прогоняюще злочестивую прелесть, мученицы непобедимии, доблественными подвиги, яко добрии воини, яко Церкве утверждения и яко истины держава.

Смысленным разумом, всемудрии, отразивше злобную бурю и свирепеющееся море злочестия, духа тихостию к пристанищем преидосте небесным, радующеся.

Душам мучеников ваши срадуются, мученицы, дуси на небесех истинно, Прове, и Андрониче, и Тарахе, блаженнии: мужески бо болезни мучения претерпесте, победами Божественными прославляеми.

Богородичен: Иже Отцу и Духу Святому Слово Собезначальное в девственную утробу, восхотев, вселися, и плоть невращно бысть, и пострадав волею, мученическая божественная воинства верою страдати устроил есть.

Песнь 3.

Ирмос:

Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, едине Человеколюбче.

Крепко гонителю противився, Тарахе, и сокрушение лица терпя крепчайше, челюсти сокрушил еси мысленных львов, доблествен быв силою Духа.

Великомудренным разумом раны претерпел еси, по хребту и чреву, мучениче Прове, растязаемь и поджигаемь, и рожны перси, и богославная твоя уста биема.

Яко агнец, вознесен быв, терпел еси болезни лютейших ран, мучениче Андрониче, огня попаления и искоренение зубов, и богословнаго твоего языка отъятие.

Трисветлы, яко звезды, разумных сияний всю, славнии, тварь просвещаете, тму отгоняще многобожия лести, страстотерпцы, мученицы световиднейшии.

Богородичен: Яко добру, яко красну и яко избранну, Чистая, Слово, Иже вся осуществовавшее Тя избрав, в Твою непорочную и богоприятную утробу, восхотев, вселися Пресущественный.

Седален, глас 8.

Святыя Троицы крепкою вооружившеся верою юношески, Андроник, Пров же и всемудрый Тарах многобожия лести державу потребиша и люди к Божественней любви привязаша. Тем победныя приимше почести, ликом свеселятся сил безплотных, к нимже верою возопиим: молите Христа Бога грехов оставление даровати чтущим любовию святую память вашу.

Богородичен: Премудрость и Слово в Твоем чреве заченши неопально, Мати Божия, миру родила еси мир Содержащаго и во объятиях понесла еси вся Носящаго, Питателя всех и Творца твари. Темже молю Тя, Всесвятая Дево, и верно славлю Тя, избавитися ми от прегрешений, и в день Суда, егда предстати имам пред лицем Создателя моего, Владычице Дево Чистая, Твою помощь тогда подаждь ми: вся бо можеши, елика хощеши, Всепетая.

Крестобогородичен: Агнца, и Пастыря, и Избавителя Агница зрящи на Кресте, восклицаше, плачущи, и, горько рыдающи, вопияше: мир убо радуется, приемляй Тобою избавление, утроба же Моя горит, зрящи Твое распятие, еже терпиши за милосердие милости. Долготерпеливе Господи, милости бездно и источниче неисчерпаемый, умилосердися и даруй согрешений оставление верою поющим божественныя Страсти Твоя.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Закон Твой соблюдающе, Слове, мученицы, беззаконных законы возненавидевше небрещи Тебе Творца повелевающия демонскими ухищреньми, и все претерпевше треволнение мук, небесную тишину получиша.

Любя Христово иго носити подвыйное на выи твоей, еюже радуешися, сокрушаемь, Крест же, жезл державныя, Тарахе всеблаженне, силы имый, паличная умножения терпиши, взывая: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Яко силен Божественным быв Духом, лыстов твоих болезненное мужественно, Прове, сокрушение и очес изъятие претерпел еси, просвещаемь знанием Троицы, совершеннейше, и с вышними лики, мучениче, сочетаяся.

Юношески, мучениче, предстал еси, Андрониче, пред судищем, противляяся врагу крепко. Тем отрезая лысты твоя, сильнейша содеваше тя, главу его попирающа и горнее тебе шествие сотворяюща.

Богородичен: Едина Бога носиши во утробе воплощаема, еже быти всем подающаго. Егоже на тризнищи непреклонно исповедающа, пострадаша божественнии мученицы, Дево Богородице Препетая, ангелов чудо и демонов язва.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Неуклоннии путешественницы стези узкия и жестокия бысте, напастей множество, яко пены морския отревающе, яко неразседнии столпи, сердца, страстотерпцы, яко на камени веры утвердивше.

Витийствуя божественная и богословя спасительная учения, устен терпиши растерзания, ума крепостию заграждая уста, на Бога, Тарахе мучениче, вредословие глаголющая сотворшаго.

На четверо протязаемь и ран язвами одержимь, душевное показуя доблественно востание. Темже венценосец явлься с тождестрадальники, Прове, Царю всех предстоиши.

Богородичен: Больши горних сил еси, Слово порождши Отчее, Дево, Собезначальное и Соприсносущное, Егоже светлостьми страстотерпцы озарившеся, безбожия нощь преидоша.

Песнь 6.

Ирмос:

Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Оружие Сильнаго бывше верою, сердца зловерных мужески уязвисте, подвигшеся на ня доблественно, страстотерпцы великоименитии.

Яко древле Даниила в рове зверие устыдешася, тако и ныне крепких оружников веры на тризнищи устрашишася, укротившеся честными их страдании.

Прободеным Твоим ребром, Владыко, тожде образуя, Тарах приемлет в ребра прободение, и оцтом напаяется, и огнем в главу люте попаляется.

Богородичен: Заченши без семене во утробе Превечнаго, Чистая, и родила еси плотию естеством Безплотнаго, и млеком поила еси Питающаго всех, Богомати Неискусобрачная.

Кондак, глас 2.

Троицы нам славу явиша, доблии Христовы оружницы и мученицы, с Тарахом Пров же и Андроник: обличиша бо все мучителей безбожие, верою доблественне страдальчествовавше.

Икос:

Иисусовы страсти доблественно подражавше, купно с Тарахом мудрым Пров же и Андроник, радующеся, пострадаша на тризнищи, беззаконных обличающе безбожие. Тем и мы, любовию чтуще память их, в песнех похвалим и верно подвиги проповедаем: яко дивен бо Господь, светильники в мире прославив сия, верою доблественно страдальчествовавшия.

Песнь 7.

Ирмос:

Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице ликующе, пояху: благословен еси Боже, отец наших.

Ушес отъятие претерпел еси, радуяся, Тарахе славне, яко благопослушлив раб Приклоншаго тебе ухо милостивнейшее и молитвы твоя Совершившаго, зовуща: благословен еси, Боже отец наших.

Протязаеми мученицы и муками раними твердым смыслом пребеззаконнующим сопротивистеся, и, победоносцы бывше, поете: благословен еси, Боже отец наших.

Исполнися дух твой Божественныя росы и прохлаждения, егда руце огнем и главу попаляху ти, и, якоже дети, взывал еси, Тарахе: благословен еси, Боже отец наших.

Кроплением, святии, честных кровей ваших прелести углие погасисте, росу Божественныя нам источающе благодати и исцеления проливаете воды, хвалящим вашу память всегда.

Богородичен: Истощевается во утробу Твою, Отеческих недр не оставль, Совершеннейшее Слово, и плоть видится, и Младенец раждается, Емуже поем, Дево, радующеся: благословен еси, Боже отец наших.

Песнь 8.

Ирмос:

Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Просвещени язвами и красными добротами добротворнаго и чуднаго страдания Господу предстоите, венценосцы вси, света тамо сущаго, испущаема богатно, исполняеми и любовию поюще непрестанно: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

В себе неистовяся пребезумный мучитель, яко побежден вашими противлении, вскоре повелевает уморити мечем вас, Содетелю и Избавителю поющия: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Троицы поборницы, добропобеднии мученицы, иже безбожия зиму разорше теплотою веры, верных предстолпие, цвети краснии умнаго рая, пристанища сущим в бури, непреклоннии столпи, Андроник, и Пров, и Тарах почитаются.

Богородичен: Со безплотными чинми, с мученик воинствы, со апостолы и пророки, вси всеми владычествующую тварьми Владычицу яко херувим святейшу и едину Божию Чистую Матерь благочестно поем, Христа превозносяще во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Устрашися всяк слух неизреченна Божия снизхождения, яко Вышний волею сниде даже и до плоти, от девическаго чрева быв Человек. Темже Пречистую Богородицу, вернии, величаем.

Возмогоша телесы тленными нетленныя подвиги пристяжати, доблественнии, и, ангелом уподобишася, Царство Божие приемше недвижимое, Пров, и Тарах, и Андроник, Христовы угодницы.

Явистеся углие, Огнем Невещественным таинственне вжигаеми, и пожгосте вещественную лесть, великомученицы, и, возсиявше, яко свет, тварь озаряете и спасаете от страстей и бед души наша.

Днесь приносит празднство летнее светло и радостно Церковь Христова, божественное сие ваше торжество, и веселятся с вами пророцы, апостоли и вси мученицы, страстоносцы, победители великоименитии.

Взястеся в световидная райская, страстоносцы, селения, одеявшеся светлою ризою, юже исткасте многовидными муками, и престолу предстоите Вседержителя, о всех прилежно молящеся.

Богородичен: Пощади мя, Спасе, рождейся и сохранивый Рождшую Тя нетленну по Рождестве, егда сядеши судити вся дела моя, беззакония и грехи моя, презри яко Безгрешен, Милостив яко Бог и Человеколюбец.

Светилен.

Триплетенный лик страстотерпец, Тараха и Прова вси со Андроником, песньми хвальными увенчаем: строгания бо претерпеша, и лютыя раны, и болезни и со Христом царствуют.

Богородичен: Херувим явилася еси славнейши и серафим показалася еси вышши, яко Бога Рождшая воплощенна, земным же показавшаго стези правыя шествовати, ко спасению водящия.