Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Канон святым мученикам Трофиму, Савватию и Доримедонту (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Пресветлыми молниями Духа осияеми, темныя облаки души моея разрешите, ум мой озарите и устне к пению вас хвалити отверзите, мученицы Христовы великоименитии.

Твердостию ума противистеся суемудренному, даяти богом честь, мученицы, чуждую вас понуждающему, и жертва совершенная различными муками Всецарю принесостеся.

Крепость вам от Бога даровася Вседержителя низложити всю крепость змиеву, честнии великомученицы, Троицы оружницы, Савватие досточудне, божественный Доримедонте и Трофиме.

Богородичен: Свещательными Твоими точащими благодатьми, богорадованная двере Света едина, доблии мученицы светло озаряеми, глубочайшую тму нестерпимых страданий, Тя песнословяще, претекоша.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей в начале небеса разумом, и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят, паче Тебе, едине Человеколюбче.

Краснейшим помыслом и крепкою совестию к мученическому приидосте искушению: стружеми зело и ранами острупляеми, и непобедною мыслию непоколебими пребысте.

Кровей пролияньми священнейшую порфиру обагривше, доблии оружницы, безсмертному Царю Господу ныне предстоите, о нас моление непрестанно творяще.

Не отвергостеся Христа, приобщающеся мукам: и стружеми телом различно, и люте протязаеми, и зверем вдаеми, всеславнии оружницы, святии великомученицы.

Богородичен: Законоположением из Тебе воплощеннаго Владыки покаряющеся, Всенепорочная Отроковице, доблии страдальцы беззаконныя победиша, Тя помощницу яко имуще, спасающую души наша.

Седален, глас 1.

Мук мужественно претерпевше болезни, к неболезненней жизни ныне преидосте купно, Доримедонте, и Трофиме, и Савватие славне. Тем днесь Христова Церковь, празднующи священную вашу память, божественне радуется.

Слава, и ныне: Горе, яко Бог, небо престол имея и землю, Христе Спасе, подножие нося, Крест нам показал еси Твоих ног подножие, сему еси Давидски покланяемся; того хранителя и помощника имуще, верно Тя славим.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Терпением мук просветившеся, на древе мученицы повешени бысте и, железными ногты по ребром, славнии, стружеми, изодеянием телесе в божественное нетление одеястеся, престолу Троицы всегда предстояще.

Ранимь за Христа, мучениче Трофиме, услаждался еси болезньми превосходящими, смотряя яже на небеси Божественная воздаяния и сладость неиждивущую, еяже ныне сподобился еси, подвиг совершив и пища Владыце быв.

Юношески претерпев, Савватие, муки, радуяся, предал еси Богу в руки твою душу и в небесных селениих добре почил еси, победив оттуду изверженнаго окаянне и почести победы прием.

Богородичен: Яко чистую Цареву палату, Тя мучеников тричисленное составление призывающее помощницу, Пречистая Дево, храмы демонския разориша и к храму горнему преложишася славы, во хвалах присно Тя чтуще.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Удалившеся телесныя любве, всехвальнии, присвоистеся множайшими болезньми и ранами Богу всещедрому, вас милостию возлюбившему и Страстьми Своими убившему страсти.

Шествия твоя, мучениче Трофиме, быша управлена к путем, всемудре, мучения, в нихже удобряемь, к железным сапогом пригвождаемь, велиарову главу и жала сокрушил еси.

Витийствуя божественная, Трофиме многострадальне, мучителя посрамил еси и, кровьми твоими шествуя, землю освятил еси, проходиши же радостно в раи, нам спасения испрошая.

Богородичен: Святую Деву, богорадованную и всенепорочную, крепцыи оружницы на помощь призывающе, мук тяготу и ран треволнение неуклонным преидоша мудрованием.

Песнь 6.

Ирмос:

Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Преплывше тихо окормлением Духа благославнии страдальцы мук пучину, и к безволненному спасения пристанищу священно достигоша.

Падающая зря на землю удеса твоя, Трофиме, и оцет в твоя ноздри приемля, благовонныя вони Христовы любве восприимал еси множае.

Яко советник Христовых оправданий быв, советы безбожных врагов до конца отклонил еси и себе предал еси, Доримедонте мучениче, мукам, ураняемь.

Богородичен: Вжиляеми от Тебе испущаемыми силами, страстотерпцы Твои, Христе, законно пострадаша, Чистую Матерь Твою воспевающе, неизреченно Тя порождшую.

Кондак, глас 8.

Яко страдальцев основание и благочестия утверждение, Церковь чтит и славит твое светоносное страдание, приснопеваемый блаженне страдальче, доблемудре славне Трофиме, со страдавшими с тобою, очищение поющим тя испроси, яко непобедимь.

Песнь 7.

Ирмос:

Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице ликующе, пояху: благословен еси Боже, отец наших.

Превсяко мановении, еже к Богу, удобряемь, рожны же, блаженне, разжженными поджигаемь и по ребром твоим неправедно стружемь, о Доримедонте, крепко претерпел еси.

Видети желая Божию славу неизреченную, очесы ослеплен был еси разжжении железными и благодарственно Господу взывал еси, Трофиме: благословен Бог отцев наших.

Любовию распалаеми Честныя Троицы, трие совершисте величайшия подвиги и со тмами ныне радуетеся небесными, с нимиже нас помяните, разрешение прегрешений присно нам просяще.

Богородичен: Сущи Владычица, чистейши всякия твари, прияла еси Слово, из Тебе неизреченно раждающееся, Егоже доблии мученицы возлюбивше, мучений множества претерпеша.

Песнь 8.

Ирмос:

Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Обнаженными телесы ранам приборбствовавше, нетления украшение приясте, в студ одеявше врага вечный, венценосцы, прешедше к Божественным покоищем, вопиете: священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Следогоняще свидетели Христовы Страсти, к древесем привязани бысте, и терзания претерпесте доблим смыслом, и струями крове потописте демонов лукавнейшия полки, божественно песнопоюще: священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Да похвалится Трофим, да славится Савватий и да величается Доримедонт днесь, столпи непоколебимии, верных предградия, световиднии Церкве светильницы, юже зарями величайших подвигов честно просвещающе во вся веки.

Богородичен: Младо яко Отроча родила еси, Пречистая Дево, Отцу и Духу соестественно разумеваема Христа Бога нашего, Егоже доблии мученицы исповедающе, священно пострадаша, с нимиже Тя, Всесвятая, верою блажат людие, племена и языцы во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос:

Ужасеся о сем небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски, и чрево Твое бысть пространнейшее небес. Тем Тя, Богородицу, ангелов и человек чиноначалия величают.

Крепостию всех Содетеля зверей стремления связасте и невредни, мученицы, пребысте от них, вельми удивляеми непревратными прилогами. Тем мучеников стадом сопричетшеся, о нас всегда молитеся.

Яко жертвы трапезе таинственней принесостеся, мечем усекаеми преславно, и первородных ныне во обителех прерадостно водворяетеся, зряще славу Божию и приплодия приемлюще болезней и почести страдания.

Согласно сошедшеся, приидите, вернии, Доримедонта же и Савватия и славнаго Трофима восхвалим, крепкия истины свидетели, гроздие Лозы Умныя, от нихже нам вино сущно веселия искапает, Божественною благодатию.

Память всепразднственная мудрых страдалец, возсиявши днесь, яко истинно паче зарей солнечных, просвещает вся, тму отгонящи страстей и облаки уныния. Тех, Христе, молитвами подаждь нам всем милости Твоя.

Богородичен: Сохранивый Тя Деву, от Твоих боков возсиявшее невечернее яко истинно Солнце, Дево, страдальцы преявленно осия, подвигшияся терпеливно, с нимиже Того моли ущедрити ны, благочестно Тя величающия.