Русская Православная Церковь. Святцы

Канон святым преподобным Варлааму Индийскому пустыннику и Иоасафу Индийскому царевичу (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Сокрушившему брани мышцею Своею и проведшему Израиля сквозе Чермное море, поим Ему, яко Избавителю нашему Богу, яко прославися.

Царевы глаголы слышав, Нахор зело вострепета: вместо бо развращения изрече благословение, обличая иудеи и еллины, проповедая же на земли Христово пришествие, яко прославися.

Речения Нахор о законе изложи, витии же и жрецы посрамишася и яко безгласни обретошася, царю же Иоасафу душею веселящуся и славящу Бога небеснаго, яко прославися.

Иоасаф царь к Нахору рече: благодать ти исповедую, яко по истине поборник был еси, и аще Христа возлюбиши, жизнь наследиши: обращающимся бо к Нему отверзает врата небесная.

Богородичен: Аще и недостойне принесох ти таковое словес извитие, богомудрый царю Иоасафе, приими сия с любовию и принеси к Богоматери моление за мя, да милость обрящу в день страшнаго испытания.

Песнь 3.

Ирмос:

Утвердися сердце мое во Господе, вознесеся рог мой в Бозе моем, разширишася на враги моя уста моя, возвеселихся о спасении Твоем.

Словесы любезными царь Нахора наказав, он же с плачем и радостию пустыню достиже, на веру обратися и крещением просветися, и, вместо волка, овча Христово обретеся.

Февда к царю Авениру глаголаше: не убойся, царю, галилейских мудрец: сии бо скоро испадут, не имут пред лицем моим стати, ни словес противных глаголати.

Представиша отроковицы украшены цареву сыну на послужение, да прельстят праведнаго отрока; он же, аще и разжжение в сердце плотское приим, молитвою же и пощением от сети оныя избавлен бысть.

Богородичен: Напастьми многими одержимь, из глубины сердца вопию Ти: Владычице, избави мя, непотребнаго раба Твоего, лютых обстояний и тишину подаждь сердцу моему.

Седален, глас 3:

Чистая и непорочная душа божественнаго отрока ополчения вражия не устрашися, на подвиг мужески укрепляяся, свыше избавления прося, да не осквернит одежды, юже от святаго крещения прият, да получит красоту и славу Христову.

Богородичен: Кийждо идеже спасается, тамо праведно и притекает; и кое иное таковое прибежище, яко Ты, Богородице, покрывающее души наша?

Песнь 4.

Ирмос:

Пророк Аввакум умныма очима провиде, Господи, пришествие Твое, тем и вопияше: от юга приидет Бог. Слава силе Твоей, слава снизхождению Твоему.

Егда постом и молитвою тело свое удручи, зрит во сне пажить прекрасну и града красоту недомысленну, во едином угле желает пребывания, и глас слышит: подвизающимся сия уготовашася.

Минув места она светлая, зрит место, тмы исполнено, и пещь, страшным пламенем шумящую, и гласу гласящу: сие мучение грешником, делы скверными себе осквернившим.

Лежа на одре, убудився от видения, слезы, аки реки, испущаше, и весь страхом объят быв и в себе разсуждая: како светло праведным воздаяние и грешным страшно мучение? и вопия Христу: слава силе Твоей, Господи.

Богородичен: Бога на руку носивши, всяческая рукою Содержащаго, о Дево Всеблагословенная! Того, Дева, родивши, и по рождестве паки Дева пребыла еси.

Песнь 5.

Ирмос:

Господи Боже наш, мир даждь нам, Господи Боже наш, стяжи ны, Господи разве Тебе иного не вемы, имя Твое именуем.

Не здравствует твой сын, поведаше царю; он же скоро притече и умильно вопрошаше: что ти бысть, сыне мой любимый, утехо старости моея? что тако лежиши на одре твоем, ни мало к кому беседуя?

Препял еси сеть ногам моим: вмале вселилася бы во ад душа моя, аще не Господь помогл бы ми и показа мне путь ко спасению, и ктому не возмогл бы еси мене видети жива и сына себе именовати.

Рыдание и печаль с горьким плачем сплеташе царь, неутолимь мятеж имеяше, рече в себе: чадо, не токмо богов отступления, но и живота твоего отрицаешися.

Богородичен: Неизглаголанно заченши Бога, и паче естества родила еси: Сего моли, Всенепорочная, растлевша безместными деянии, помиловати мя за неизреченную милость.

Песнь 6.

Ирмос:

Яко воды морския, Человеколюбче, волнами житейскими обуреваюся, темже, яко Иона, тако вопию Ти: возведи от тли живот мой, Благоутробне Господи.

Шуияго стояния избавитися и деснаго стояния сподобитися желати Иоасафу, тако истинствующу, и ничтоже чествовати паче Христовы любве: се бо истинная сладость, и веселие, и вечное пребывание.

Убо Февда глаголаше: почто богов отступил еси и отца царя прогневал еси? Сего ради от всех людей возненавиден еси. Не бози ли отца твоего, молитвы послушавше, тебе ему дароваша?

Возопи царь Иоасаф: о, заблуждения глубино, вавилонское семя, столпотворения внуче, окаянне чародеивый старче! Почто укаряеши спасительную проповедь Христова пришествия, Егоже славы небо и вся земля исполнишася?

Богородичен: Помози, Владычице, и услыши глагол мой, Всенепорочная, егоже из глубины души приношу Ти, и разрешение долгов подаждь ми.

Кондак, глас 8:

Ведый твое из младенства благое изволение, Иоасафе, един сердцеведец Бог, и от царствия земнаго в монашеское пребывание приведый тя, великому Варлааму последовати сподоби. С нимже и ныне горний Иерусалим всесветлый отечество имея, желаемыя доброты красно наслаждаяся Святыя Троицы, молим тя, царская красото, поминай нас, верою чтущия тя.

Икос:

Другий, отче, явился еси врачь и предстатель, недугом одержимых скорбию, Иоасафе чудне, исцеляя вся верныя, притекающия под божественный покров твой. Тем и от нас слышиши: радуйся, отца благаго кореню; радуйся, матере благия ветвь; радуйся, иже тех любовь отринувый; радуйся, иже единаго Бога приемый; радуйся, яко оставил еси на земли воинство; радуйся, яко низложил еси варварскую гордыню; радуйся, стена и хранитель царей бывый; радуйся, оружие и столп миру явлься; радуйся, огнем пожег язычества; радуйся, светильниче, сияя чудесы; радуйся, нагим множицею покров; радуйся, плененных избавителю; поминай нас, верою чтущия тя.

Песнь 7.

Ирмос:

Халдейская пещь, огнем распалаемая, орошашеся Духом, Божиим предстоянием, отроцы пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Славу же, и царство, и область всю надвое раздельшему, ову себе оставль, ову же вручает сыну, царя его поставив; князи же многи и стратиги предав, любезно же и честно отпусти его на страну свою.

Не просто к царству идяше, но честный крест пред ним ношаху; вшед же во град, на всех столпех образ креста водружаше и капища разоряше, прекрасну церковь Владыки Христа воздвиже и всем собратися к ней повелеваше; сам же прилежно моляшеся.

Христу веровати вся подручныя учаше, изгнанныя же отцем епископы, иереи и монахи радостно среташе, и своими руками ноги их омываше, и всяко промышление о них творяше; и усердно взываше: препрославленный Боже, благословен еси.

Богородичен: Древле убо Иаков Тя преднаписа; Исаия же, углем Духа очищся, Бога Еммануила от утробы Твоея родитися прознаменова. К Немуже велегласно вопияше: отец наших Боже, благословен еси.

Песнь 8.

Ирмос:

Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок, и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Убо Иоасафов дом растяше, Авениров же умаляшеся, абие царь писанием сына призывает, он же скоро пришед, на веру отца обрати, и от купели сему приемник быв, и возопи радостно: славлю Тя, Христе, во веки вся.

Бысть чудо предивно: сын родителю своему отец явися. Окрестныя страны просвещахуся, церкви созидахуся, епископи и иереи жертву Богу приношаху, песнь воспевающе и славяще Христа во веки вся.

Господнею благодатию царь Авенир веселяшеся, всю царскую власть сыну предаде, сам же в молчании пребываше: в толику глубину смирения вложи себе, яко и древних превзыти благоверием, и славяще Христа во веки вся.

Богородичен: Иныя помощи не имамы, разве Тебе, Владычице: Ты крепость и утверждение, Ты похвала, и радование, и хранительница мира; к Тебе прибегающе, спасаемся вси.

Песнь 9.

Ирмос:

Тя, Неискусобрачную Матерь Бога Вышняго, Тя, паче ума рождшую словом воистинну Бога, вышшую пречистых сил, немолчными славословлении величаем.

Минувшим днем некиим по крещении царь Авенир абие в недуг телесный впаде, и егда начат приближатися конец жития его, в добрем исповедании, с теплыми слезами душу свою предаде.

Радостными слезами сын почиташе отца, не украси его царскими одеждами, но простым одеянием тело его покры; над гробом став, руце воздев, Богу благодарение возсылаше, в покаянии того приимшу.

К людем глаголаше, седя на престоле царстем: отец мой, царь Авенир, умре, яко един от нищих, ничтоже ему последова, ни богатство, ни царская слава; вы же изберите себе, егоже хощете, да царствует над вами.

Богородичен: Лествица Иаковля, Еюже древле ангелы виде сходяща; гора приосененная, от Неяже камень без рук отсечеся; и дверь небесная, Еюже Господь един пройде. Едина в женах Ты еси, Пречистая.

Светилен:

Царство оставив, к пустыни устремися и в храмине убогаго обита, царскую одежду совлек, убогому даде, конечную милостыню показав, Христу последова.

Богородичен: В церковь Твою прибегающе, вопием Ти, Пречистая: подаждь нам помощь и лютых избавление, да присно величаем Рождество Твое.