Русская Православная Церковь. Святцы

Конон святому преподобному Афанасию Афонскому (Каноны святым)

Песнь 1.

Ирмос:

Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Безсмертия быв тезоименит, житием скончавая, истиннаго явился еси, отче Афанасие, безсмертия приятелище, прешед от временных, но, Христу предстоя, помяни нас, поминающих тя.

Благочестив от мягких быв ногтей, преподобне, к добродетели стяжанию родителей лишение тя никакоже возбрани, но все желание всею силою и тщание обратил еси к единому Содетелю.

От устен скверных хвалу, дерзнув, пою тебе, иже о тебе желания приемник быв и любве союзник, но, отче, милостив буди и даждь по достоянию тебе сию принести хвалу.

Богородичен: Младо Отроча паче слова родила еси, Ветхаго деньми, нову на земли стезю добродетели показавша, Егоже угодник Твой присный Афанасий, Отроковице, любовию снедаемь, сий храм Тебе созда.

Песнь 3.

Ирмос:

Утверждей в начале небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят паче Тебе, Едине Человеколюбче.

От детства уже к Богу любовию взят, сверстныя от детей собирая и лик составляя, духовно вчитал еси, детския, премудре, сих обычаи изымая.

Премудрости желанием прешед, ко благоразумному граду Константиню, богомудре, дошел еси, якоже пчела мудрая, и, любодельно чистая от словес совокупль, неполезная оставил еси.

Ветрилом, отче, Креста душевный твой корабль окормив, благоутишно же и легко житейскаго лютаго потопления избегл еси и к тишине божественных извлекл еси пристанищ, радуяся.

Богородичен: Иже прежде век рождейся от Отца неизреченно напоследок из утробы Твоея пройде и обожи наше естество, Мати Дево, Иже преподобных лики яве изводяй.

Седален, глас 8.

От юности вся оставль житейская, красная же и лепотная, усердно последовал еси Звавшему тя, преподобне, и, на рамо взем Крест Господа твоего, в постех, отче, тело изнурил еси, тем и пастыря тя Своим овцам добре устрояет Всеблагий Господь, Афанасие блаженне. Моли Христа Бога прегрешений оставление даровати чтущим любовию святую память твою.

Богородичен: Яко деву и едину в женах, Тя, без семене рождшую Бога плотию, вси ублажаем, роди человечестии: огнь бо вселися в Тя Божества, и яко Младенца млеком питаеши Зиждителя и Господа. Тем, ангельский и человеческий род, достойно славим пресвятое Рождество Твое и согласно вопием Ти: моли Христа Бога согрешений оставление даровати покланяющимся верою пресвятому Рождеству Твоему.

Песнь 4.

Ирмос:

Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча, и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Ум страстей владыку творя, и божественными законы наставляемь, и заповедьми Божиими уверяемь, младенец беседования, и скверных сонмища, и плясания бесов благочестно возрази, яко премудр лучшее избирая.

Прием легкое Спаса иго, и божественным страхом составляемь, и очищ тело и душу, был еси чистоты и целомудрия вина, и предел воздержания, и печать безстрастия, и любве образ, Афанасие.

Прошед еже по нас, и внешнее ты наказание любомудрия, прозябательное и решительное, коеждо прохождал еси, правдою ограждаемь, мудростию и разсуждением, смирением и разумом и инеми красными даровании.

Богородичен: Плещми херувимскими страшными носимь Владыка на престоле якоже огненне, в Твою, Чистая, вселися утробу и плоти приятием человеческое обожи существо, яко учит изрядный в преподобных Афанасий, едина Всепетая.

Песнь 5.

Ирмос:

Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тма окаяннаго? Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Явился еси, якоже магнит, привлача сладостию, отче, словес твоих к наказанию и послушанию учением, иже реченным непрестанно зрети и видети честное твое и радостное лице.

Законом Божественным последуя и повелением повинуяся Сотворшаго, законоположник явился еси монахом и правило известнейшее, наказатель безумным, и наставник заблуждшим и светильник во тме, преславне.

Добродетелей орган и благодарований приятелище Духа Святаго сый, священно и красно жилище создал еси, всяко житие и жизнь прорасленно монахом предлагая.

Богородичен: Витийская не могут уста по достоянию Тя пети, Всепетая, вышшу сущу херувим и всякия твари. Темже с божественным Афанасием Владыку о всех нас помоли.

Песнь 6.

Ирмос:

Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Умертвил еси плотския похоти воздержанием многим, распял еси себе миру и страстем, пощеньми и слезами, молитвами и песньми непрестанными прилепляяся Богу.

Монашествующих наставник, сущих в горе Афонстей, и образ и начертание добродетельных деяний сый, украсил еси яже тамо вся безсупружных пребывания.

Сладок, прав и благ, кроток же и смирен, благоприступен приближник, милостив был еси, щедр и благосерд, тих образы, Христов подражатель нравы.

Богородичен: Нов, якоже Моисей, явлься, устроил еси, якоже другую скинию, ограду, всечестне, юже и превозрастил еси болезньми и поты, и возложил еси Матери Божией.

Кондак, глас 8.

Яко невещественных существ зрителя изрядна и деятельна сказателя всеистинна, взывает тя стадо твое, богоглагольниче: не оскудей, моля о рабех твоих, избавитися напастей и обхождений, вопиющим ти: радуйся, отче Афанасие.

Икос:

Свыше твое звание прием преславно, безсмертную жизнь наследовал еси: с плотию бо на земли безплотных житие прошед, был еси страстьми неприятен. Темже тя хвалим, отче: радуйся, светлая монашествующих славо; радуйся, ясный целомудрия столпе; радуйся, мужества яве сказательное познание; радуйся, премудраго разума явление; радуйся, правило равностоятельное правды известие; радуйся, словом совершившу ти деянием стремления; радуйся, уме, наслаждаяся мыслей неизреченных; радуйся, всю тварь благочестно удивль; радуйся, имже посрамишася демони; радуйся, имже всяка страсть умертвися; радуйся, источниче животочных вод. Радуйся, спасителю верно ти вопиющих: радуйся, отче Афанасие.

Песнь 7.

Ирмос:

Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице ликующе, пояху: благословен еси Боже, отец наших.

Всю обтече отнюд тварь жития твоего исправлений вещание, отче, и в преславную достигл еси высоту, Богу тя прославльшу и нарочита всем сотворшу.

Нищих строитель, вдовиц предстатель, промысленник сирых, печальных скорая утеха, потопляемых пристанище, обидимых заступление был еси, твоему, отче, подобяся учителю.

Звезду всемирну и монашествующих светило незаходимо, помощника в бедах, грешников велие прибежище ведый, ходатая и молитвенника предлагаю Владыце Христу тя, всечестне.

Богородичен: Видети желая Твой угодник Твоего Сына и Бога неизреченную славу, Богородительнице, Сего Честный Крест на раму взем, последова живоносным Его и Божественным стопам.

Песнь 8.

Ирмос:

Седмерицею пещь халдейский мучитель богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Юношески побеждая начала, Афанасие, и власти тмы, велик учитель был еси и наставник спасительный, наветы, и лаяния, и лести тех открывая, стадо твое всего демонов злодействия невредимо соблюдая.

На земли яко человек ходя, житие на небесех яко воистинну стяжал еси, ангелом собеседник явлься, житие и жизнь совершая онех, с нимиже воспеваеши ныне: священницы, благословите, людие, превозносите Христа во веки.

Тя, сошедшеся днесь, достойно хвалим и мощей твоих чтим раку, страстей избавление, согрешений оставление, всякия напасти и обстояния разрешение просяще молитвами твоими, святую твою память верно и радостно совершающе во веки.

Богородичен: Якоже Илия первее в Кармиле вселися, тако и ты, в горе Афонстей упражняяся, возжелал еси особь быти с Богом и, богоначальными озарився видении, угодник явился еси Чистей Богородице, вопия Ей, — радуйся, — со архангелом.

Песнь 9.

Ирмос:

Ужасеся о сем небо, и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски, и чрево Твое бысть пространнейшее небес. Тем Тя, Богородицу, Ангелов и человек чиноначалия величают.

В чистоте и целомудрии, и в чисте пребывании, и житии несквернене, яко безплотен, на земли пожив, востекл еси к небесным стезям, и со всеми радуешися преподобными и праведными, моля о всех Христа.

Вельми возвеличил еси на земли твоего Владыку, и уды твоими видением и детелию Сего прославль преславно, явился еси взорен всюду и славен был еси, богоносе: добродетель бо весть воистинну посрамити и супостата.

Совокупился еси со безплотными воинствы, и преподобным ликом сочетался еси, и со избранными всеми ликуеши, причащся истинным обожением и безсмертною, отче, жизнию. С нимиже о стаде твоем непрестанно твоего Владыку моли.

Богородичен: Храм освящен, вместен Единому от Троицы сый, храм Твой, Владычице, угодник честен Афанасий воздвиже в славу Твою и честь, в немже непрестанно не престай дарующи помощь молитвами Твоими.

Светилен:

Яко издалеча возсиял еси темным, сый светоносен, и мрачныя страны, Афанасие, просветил еси твоих добродетелей светлостию, но не престай моляся о мире Господеви.

Богородичен: Умолена бывши, Всецарице, мольбами Твоего честнаго Афанасия, храни стадо Твое неприкосновенно всякаго супротивства, всегда Тя молящее, Предстательницу мира.