Святцы: Соообщество Православных Прихожан

Марфа Вифанская, сестра Лазаря Четверодневного - история Святого имени

Праведные сестры Марфа и Мария, уверовавшие во Христа еще до воскрешения Им их брата Лазаря, по убиении святого архидиакона Стефана, наступлении гонения на Церковь Иерусалимскую и изгнании праведного Лазаря из Иерусалима помогали своему святому брату в благовествовании Евангелия в разных странах. О времени и месте их мирной кончины сведений не сохранилось.

Икона Марфа Вифанская, сестра Лазаря Четверодневного Икона Марфа Вифанская, сестра Лазаря Четверодневного

Тропарь праведных Марфы и Марии

Праведнаго Лазаря Боголюбивыя сестры,/ Марфо и Марие преславныя,/ чистым сердцем Христа в житии вашем возлюбили есте,/ мироносиц вземше чин,/ и Его, яко Сына Божия, безбоязненно исповедали есте,/ сего ради ныне во обителех Отца Небеснаго/ со Ангелы и всеми святыми славно царствуете./ Умолите, Егоже возлюбили есте,/ и нам, грешным, в вере и любви Христовой утвердитися/ и Царствия Небеснаго сподобитися.

Кондак Недели жен-мироносиц

Радоватися мироносицам повелел еси,/ плач праматере Евы утолил еси/ Воскресением Твоим, Христе Боже,/ апостолом же Твоим проповедати повелел еси:// Спас воскресе от гроба.

Молитва святым Марфе и Марии

О, святыя и всехвальныя ученицы Христовы, Боголюбивыя Марфо и Марие! Умолите возлюбленнаго вами и вас возлюбившаго Сладчайшаго Иисуса, Егоже вы исповедали есте, Христа, Сына Божия, да даст и нам, грешным, грехов оставление, в вере правой нелицемерное и твердое стояние. Вселите в сердца наша дух страха Божия, смиреннаго на Бога упования, терпения и к ближним милосердия. Избавите нас молитвами вашими от искушений житейских, бед и напастей, да, тихое и мирное житие поживше зде, с помыслы непорочными и сердцем чистым, с дерзновением веры и упования предстанем на оный Страшный Суд и, добрый ответ на нем воздавше, радости вечныя в Царствии Небеснем сподобимся. Аминь.

Молитва иная, единыя жены молящияся, наипаче в келии наедине чтомая

О, блаженныя и святыя жены, верою и любовию Христу Богу последовавшия и во обители Отца Небеснаго вселившияся! К вам ныне аз, грешная, прибегаю и смиренно молю: научите мя и помозите ми ходити пред Богом путьми вашими непреткновенно и вечную купно с вами жизнь наследовати. О, Марфо праведная, твердым исповеданием веры твоей Христу угодившая, укрепи слабую веру мою. О службе Господу и братиям нелицемерне и всеусердне прилежавшая, помози и мне служение мое безропотне и вседушевне проходити. Сестру твою иногда, в скорби сущу, ко Христу воззвала еси, отай рекши: Учитель пришел есть и глашает тя. Ныне убо предстани мне в трудный час испытания веры и любве моей и в глубине сердца возвести ми, яко Господь Иисус незримо грядет, да путем испытаний привлечет мя к Себе! Испроси мне, о, мати святая, у Господа нашего силу и крепость, да, воставши скоро притеку к Нему, поклонюся Ему и в смиренней любви Его мир и спасение души обрящу. И ты, о, Боголюбивая Марие, у ногу Иисусову единое на потребу обретшая, помолися Ему благую часть спасаемых и мне, грешней, улучити. Миро благовонное в дар благодарения Христу Жизнодавцу принесшая, умоли ныне Его и души моей подати миро молитвы и покаяния слезы, чистоты и добрых дел благоухание, тако да во обновленное всеми сими сердце мое Господь приидет и обитель Себе сотворит. К вам, о, святыя праведныя жены, Марфо и Марие, припадаю и смиренно молю: не оставите мя в дни тяжких испытаний, да не соблазнюся тленными и красными мира сего, наипаче же в час горький разлучения души моей с телом предстаните мне и общаго Владыку нашего умолите, да призрит на мя в оскудении сил моих милостивым оком и, простив вся прегрешения моя, возставит мя к жизни нескончаемей в блаженных обителях Отца Небеснаго. Аминь.