Святитель Стефан исповедник, архиепископ Сурожский, был родом из Каппадокии, обучался в Константинополе. Постригшись в монахи, удалился в пустыню, где провел в подвигах 30 лет. Патриарх Герман по особому откровению рукоположил его во епископа г. Сурожа (ныне г. Судак в Крыму). При иконоборце Льве III Исавре (716–741) претерпел мучения и заключение в темницу в Константинополе, откуда вышел исповедник после смерти императора. Уже в глубокой старости он снова вернулся к своей пастве в Сурож, где и скончался.
Сохранилось свидетельство, что в начале IX века, во время похода в Крым, под влиянием чудес у раки святителя принял Крещение русский князь Бравлин.
См. также: в изложении свт. Димитрия Ростовского.
Тропарь святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому
Я́ко святи́тель со безпло́тными единожи́тель быв,
священному́чениче Стефа́не,
восприе́м бо Крест, я́ко ору́жие,
и став кре́пко сопроти́в иконоукори́теля и духобо́рцев,
не покланя́ющихся Пречи́стому О́бразу Христа́ Бо́га на́шего,
и отсе́кл еси́ вся́ку е́ресь лука́вых.
Того́ ра́ди прие́м муче́ния вене́ц,
изба́вил еси́ град твой Суро́ж от вся́кия неприя́зни.
И ны́не мо́лим тя, свя́те,
да изба́виши нас от вся́ких злых искуше́ний, и бед,
и ве́чныя му́ки.
Кондак святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому
Вы́шняго си́лою, свяще́нне, укрепи́вся,
царе́ва низложи́л еси́ иконобо́рная шата́ния.
Днесь Суро́жу и нам ве́рным предлежа́т
сла́ва и бога́тство, святы́я твоя́ мо́щи,
и́хже свы́ше дароно́сят а́нгельстии чи́нове,
пе́сньми и пе́нием славосло́вят тя,
вели́кий свяще́нный Стефа́не.
Молитва святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому
О, свяще́нная главо́, кре́пкий наш моли́твенниче и засту́пниче, святи́телю о́тче Стефа́не, услы́ши нас, с ве́рою и любо́вию призыва́ющих тя. Помина́й нас у Престо́ла Вседержи́телева и не преста́й моли́тися за нас. Испроси́ предста́тельством твои́м у всеми́лостивейшаго Спа́са на́шего: мир Це́ркви Его́, па́стырем Бо́жиим ре́вность и си́лу, правосла́вней стране́ на́шей мир и спасе́ние. Умоли́ Небе́снаго Отца́ всем пода́ти коему́ждо благопотре́бен дар: ве́ру и́стинную, наде́жду тве́рдую, любо́вь неоску́дную, градо́в на́ших утвержде́ние, ми́ра умире́ние, от гла́да и губи́тельства избавле́ние, от наше́ствия иноплеме́нников сохране́ние, ю́ным благо́е в ве́ре возраста́ние, ста́рым и немощны́м утеше́ние и укрепле́ние, боля́щим исцеле́ние, си́рым и вдови́цам ми́лость и заступле́ние, бе́дствующим по́мощь. Не посрами́ нас во упова́нии на́шем, споспеше́ствуй, я́ко оте́ц чадолюби́вый, и нам понести́ благо́е и́го Христо́во во благоду́шии и терпе́нии и всех нас упра́ви в ми́ре и покая́нии непосты́дно живо́т свой сконча́ти и Ца́рствия Бо́жия насле́дницы бы́ти, иде́же ты ны́не водворя́ешися со А́нгелы и все́ми святы́ми, вы́ну хваля́ Бо́га в Тро́ице сла́вимаго, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.