Стефан Сурожский - история святого имени

Святитель Стефан исповедник, архиепископ Сурожский, был родом из Каппадокии, обучался в Константинополе. Постригшись в монахи, удалился в пустыню, где провел в подвигах 30 лет. Патриарх Герман по особому откровению рукоположил его во епископа г. Сурожа (ныне г. Судак в Крыму). При иконоборце Льве III Исавре (716–741) претерпел мучения и заключение в темницу в Константинополе, откуда вышел исповедник после смерти императора. Уже в глубокой старости он снова вернулся к своей пастве в Сурож, где и скончался.

Сохранилось свидетельство, что в начале IX века, во время похода в Крым, под влиянием чудес у раки святителя принял Крещение русский князь Бравлин.


См. также: в изложении свт. Димитрия Ростовского.

Дни памяти:
Пол святого:

Мужчина

Новомученик:

Нет


Все даты именин Стефан img title

Январь

Февраль

Март

Апрель

Май

Июнь

Июль

Август

Сентябрь

Октябрь

Ноябрь

Декабрь


Тропарь святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому

Я́ко святи́тель со безпло́тными единожи́тель быв,
священному́чениче Стефа́не,
восприе́м бо Крест, я́ко ору́жие,
и став кре́пко сопроти́в иконоукори́теля и духобо́рцев,
не покланя́ющихся Пречи́стому О́бразу Христа́ Бо́га на́шего,
и отсе́кл еси́ вся́ку е́ресь лука́вых.
Того́ ра́ди прие́м муче́ния вене́ц,
изба́вил еси́ град твой Суро́ж от вся́кия неприя́зни.
И ны́не мо́лим тя, свя́те,
да изба́виши нас от вся́ких злых искуше́ний, и бед,

и ве́чныя му́ки.

Кондак святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому

Вы́шняго си́лою, свяще́нне, укрепи́вся,
царе́ва низложи́л еси́ иконобо́рная шата́ния.
Днесь Суро́жу и нам ве́рным предлежа́т
сла́ва и бога́тство, святы́я твоя́ мо́щи,
и́хже свы́ше дароно́сят а́нгельстии чи́нове,
пе́сньми и пе́нием славосло́вят тя,

вели́кий свяще́нный Стефа́не.

Молитва святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому

О, свяще́нная главо́, кре́пкий наш моли́твенниче и засту́пниче, святи́телю о́тче Стефа́не, услы́ши нас, с ве́рою и любо́вию призыва́ющих тя. Помина́й нас у Престо́ла Вседержи́телева и не преста́й моли́тися за нас. Испроси́ предста́тельством твои́м у всеми́лостивейшаго Спа́са на́шего: мир Це́ркви Его́, па́стырем Бо́жиим ре́вность и си́лу, правосла́вней стране́ на́шей мир и спасе́ние. Умоли́ Небе́снаго Отца́ всем пода́ти коему́ждо благопотре́бен дар: ве́ру и́стинную, наде́жду тве́рдую, любо́вь неоску́дную, градо́в на́ших утвержде́ние, ми́ра умире́ние, от гла́да и губи́тельства избавле́ние, от наше́ствия иноплеме́нников сохране́ние, ю́ным благо́е в ве́ре возраста́ние, ста́рым и немощны́м утеше́ние и укрепле́ние, боля́щим исцеле́ние, си́рым и вдови́цам ми́лость и заступле́ние, бе́дствующим по́мощь. Не посрами́ нас во упова́нии на́шем, споспеше́ствуй, я́ко оте́ц чадолюби́вый, и нам понести́ благо́е и́го Христо́во во благоду́шии и терпе́нии и всех нас упра́ви в ми́ре и покая́нии непосты́дно живо́т свой сконча́ти и Ца́рствия Бо́жия насле́дницы бы́ти, иде́же ты ны́не водворя́ешися со А́нгелы и все́ми святы́ми, вы́ну хваля́ Бо́га в Тро́ице сла́вимаго, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.

Даты памяти


Поиск по имени